Choď na obsah Choď na menu
 


Mimoriadne tornádo v Oklahome

21. 5. 2013

Tornáda sa vyskytujú v Oklahome (ako aj v okolitých štátoch v USA) pomerne často, na ploche 1700 švorcových míľ (4400 km2) je to viac ako 25 tornád za rok v dlhodobom priemere. Je to ale počet všetkých tornád, od najslabšieho F1 s maximálnym minútovým priemerom rýchlosti vetra 116 až 180 km/h až po F5 s maximálnym vetrom 416 až 510 km/h. Kým slabších tornád F1 je až 69% spomedzi celkového počtu, veľmi silných tornád F4 a F5 je len 2% zo všetkých, no majú na svedomí 70% všetkých ľudských obetí. Na vznik tornáda musí byť splnených viacero fyzikálnych predpokladov v atmosfére - dôležitá je vysoká teplota a absolútna vlhkosť vzduchu v prízemnej atmosfére, labilné vertikálne teplotné zvrstvenie atmosféry do veľkej výšky (studený vzduch vo výške), existencia silnej búrky s charakteristickým vertikálnym strihom vetra v atmosfére. V USA bolo do roku 1990 za rok v priemere asi 800 tornád a priemerný počet súvisiacich ľudských obetí bol asi 80 za rok, no vyskytol sa už aj väčší počet obetí ako 300 iba pri jednej sérii tornád (3-4.IV.1974, 148 tornád, 315 obetí).Poznámka: Po roku 1990 bol zaznamenaný aj v USA určitý nárast počtu tornád, nie je ale celkom isté, že či ide iba o zlepšenie monitoringu alebo o skutočne významné zvýšenie na asi 1100 tornád v priemere ročne v USA v období 1991-2012. Analyzuje sa možná súvislosť s otepľovaním klímy. Tiež je potrebné brať do úvahy fakt, že tornáda spôsobujú väčšie škody len vtedy, ak zasiahnu obývané (urbanizované) územie, ktoré predstavuje v USA asi 1% z celej rozlohy krajiny (na Slovensku asi 3%).

Podrobnosti o tornádach sa môžete dočítať aj na stránke: http://en.wikipedia.org/wiki/Tornado

20.V.2013 zasiahlo štát Oklahoma a aj niekoľko okolitých štátov USA viacero tornád, medzi nimi aj mimoriadne silné tornádo (pravdepodobne F4, možno až F5) v blízkosti Oklahoma City (predmestie Moore), kde boli takmer totálne zničené aj základné školy Plaza Towers Elementary a Briarwood Elementary. Počet potvrdených ľudských obetí  je nakoniec len 24, medzi nimi je 9 detí.

Základnou otázkou je analýza príčin tak veľkého počtu obetí napriek tomu, že práve v Oklahome funguje veľmi dobrý a účinný protitornádový výstražný systém. Každý rodinný dom a každá štátna alebo verejná budova musia mať protitornádový kryt, v prípade výstrahy na výskyt tornád musia mať všetci zodpodní občania na príjme rozhlasový prijímač, prostredníctvom ktorého informujú meteorológovia obyvateľov o výskyte a pohybe tornád s minútovou presnosťou. Radiolokačný a satelitný monitoring umožňujú upresňovať riziko tornád s predstihom aspoň 10 minút, čo je dostatočný čas na to, aby sa mohli ľudia ukryť v pripravených krytoch. V tomto prípade bola výstraha vyslaná 16 minút pred príchodom tornáda, tornádo trvalo 40 minút a zasiahlo deštrukčne pás široký asi 800 m a dlhý 27 km. Skoro na tom istom mieste sa vyskytlo tornádo aj 3.V.1999, tiež F5, pričom celkovo 14 tornád vtedy usmrtilo 36 ľudí (celkovo v ten deň až 44). Aj preto je táto udalosť s dvomi nepripravenými základnými školami tragická (ide pravdepodobne o nezvládnutú situáciu zo strany vedenia uvedených škôl). Podobný prípad sa vyskytol vo februári 2007, keď v jednej strednej škole v Alabame (USA) údajne zahynulo počas silného tornáda 20 študentov, ktorí odmietli odísť do krytu.

Dosť často sa ľudia čudujú nad tým, že prečo si stavajú v rizikových oblastiach (z hľadiska výskytu tornád) v USA také labilné domy, ktoré tornádo ľahko poškodí alebo zničí. Odpoveď je jednoduchá - také domy sú relatívne lacné v porovnaní s murovanými domami a tornádu F3 až F5 neodolá ani murovaný dom, navyše trosky z murovaného domu (lietajúce vo vzduchu) sú oveľa nebezpečnejšie.

Vložil: M. Lapin, 21.V.2013, upresnenie podľa CNN o 20. h.