Choď na obsah Choď na menu
 


Vysoká priemerná teplota povrchu oceánov na Zemi, ale?

11. 9. 2015

Napriek tomu, že je priemerná teplota povrchu oceánov na Zemi (a najmä na severnej pologuli) veľmi vysoká už od mája 2014, vyskytujú sa aj zaujímavé studené anomálie. Je to predovšetkým južne od Grónska a okolo Antarktídy, čo nesporne súvisí s masívnejším topením pevninských ľadovcov a rastom úhrnov zrážok v polárnych regiónoch. Studená a menej slaná voda potom pláva na povrchu nad teplejšou a viac slanou oceánickou vodou, ktorá má vyššiu hustotu. Ďalej v príspevku sú odchýlky teploty povrchu oceánov na Zemi od dlhodobého priemeru z 10.IX.2015.

Vložil: M.Lapin, 11.IX.2015

Už pred časom som upozorňoval na zosilňujúci relatívne studený bazén oceánickej vody v severnom Atlantiku (aj v dôsledku topenia ľadovcov). V priestore ElNiňo (východ tropického Pacifiku) a PDO (severovýchodný Pacifik) je ale relatívne teplý oceán. Veľa relatívne studenej vody je aj okolo Antarktídy (z rovnakých príčin ako v severnom Atlantiku). Kvalitnejší obrázok je vo Fotoalbume (Mimoriadne počasie). Postupne dám sem aj ďalšie informácie.

sst-10_9_15.jpg

Vložil: M.Lapin, 11.IX.2015

Odchýlky teploty povrchu oceánov od dlhodobého priemeru sa nezmenili ani začiatkom novembra 2015. Zostáva aj relatívne studený bazén južne od Grónska a Islandu ako aj okolo Antarktídy. Teplota východnej polovice Pacifiku sa ešte zvýšila.

sst-2_11.jpg

Vložil: M.Lapin, 6.XI.2015